Kako do stipendije? Intervju s Compingovom razvojnom inženjerkom Danielom Listeš

20.12.2021 - Comping

Raspisali smo novi stipendijski natječaj pa smo razgovarali s našom bivšom stipendisticom Danielom koja nam se prije tri mjeseca pridružila na poziciji razvojne inženjerke da podijeli svoja stipendijska iskustva s čitateljima. Kako je izgledao stipendijski postupak i što je dobila iz njega, saznajte u intervjuu:

Ispričaj nam kako si došla do Compingovog stipendijskog natječaja?

Daniela: Radila sam kao student neko vrijeme u Compingu pa sam tako i znala da Comping daje stipendije. Iskreno, nije mi nikad samoj palo na pamet da se prijavim, jer sam uvijek imala dojam da stipendije dobivaju ekstremno uspješni ljudi s medaljama i slično. No, tada sam se na poticaj kolegice iz Compinga, odlučila prijaviti na natječaj što je na kraju odlično prošlo. Zato, ne oklijevajte!

Kako je izgledao proces? 

Daniela: Proces je bio vrlo jednostavan. Najprije sama prijava, ako se dobro sjećam bilo je potrebno poslati ime, prezime i navesti nekoliko razloga zašto bi volio raditi u Compingu. S obzirom na to da sam prije same prijave na natječaj provela neko vrijeme u Compingu na studentskom poslu nije mi bilo teško osmisliti zašto bih ovdje i nastavila raditi.
Nakon prijave bila sam pozvana u daljnji proces koji se sastojao od testiranja, a nakon toga razgovora s predsjednikom uprave. Testiranje nije bilo teško, radilo se o IQ testu te testu osobnosti. Dobila sam dojam da je ovaj dio bitan jer se prilikom odabira stipendista gleda tip osobe koji bi se najbolje uklopio u okruženje Compinga. Nakon testiranja pozvana sam na razgovor s upravom. Razgovor je bio vrlo ugodan, referencirali smo se na neke odgovore iz testa osobnosti te smo razgovarali o stvarima poput hobija, područja zanimanja i slično.

Koji si fakultet pohađala i koji smjer?

Daniela:
Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, smjer Informacijsko i programsko inženjerstvo.

Što bi rekla da ti je donio program stipendiranja?

Daniela: Rekla bih da program stipendiranja donosi puno toga. Ono najvidljivije je naravno novac. Financijska potpora u studentskim danima mi je omogućila da samostalno financiram sve troškove koji dolaze uz studij, ali i ekstra. Stipendiju sam najviše iskorištavala za neka kratka ili veća putovanja tijekom studija, a i omogućila mi je nezaboravnu Erasmus studentsku razmjenu.
Uz samu financijsku potporu, kao stipendist sam imala priliku raditi u Compingu, remote i u uredu, te ostvariti praksu prije pravog zapošljavanja, kao i dobiti mentora za diplomski rad. Također, stipendisti su pozvani na razne Compingove evente poput teambuildinga što omogućuje ranije upoznavanje kolega te kasnije lakše uklapanje u ekipu.

Koliko dugo si bila stipendistica i kako su izgledali tvoji prvi dani u Compingu?

Daniela: Stipendiju sam dobila tijekom svojeg diplomskog studija pa sam otprilike godinu i pol dana bila stipendist. Nakon studija imala sam odmah priliku započeti s radom u Compingu te je iza mene već otprilike tri mjeseca rada. Prvi dani su prošli odlično, kako sam i ranije ovdje radila zapravo i nisam imala osjećaj kao da se događa nešto novo niti je bilo klasičnog procesa akomodacije u novom radnom mjestu. Krenuli su zanimljivi radni zadaci i rad u već poznatom ugodnom okruženju.

Koja je tvoja pozicija i čime se baviš?

Daniela: Trenutno sam u Compingu na poziciji Development Engineer te se bavim razvojem softwarea u području IoT-ja te bankarstva korišteći više različitih tehnologija.

Osim činjenice da si razvojna inženjerka, aktivna si i content kreatorica, odnosno putopiskinja za interni Compingov portal. Kako je to počelo i kakvim temama se baviš?

Daniela: To je počelo tako što sam kao stipendist čula da je Comping otvorio interni portal te da se traže kolege koji bi pridonijeli nekim svojim tekstovima. S obzirom na to da sam tijekom studija bila aktivna u studenskom časopisu te mi na neki način pisanje za portal nije strano, odlučila sam se ponuditi i u Compingu za to. Tematika putopisa je spontano došla tijekom dogovaranja oko potencijalnih tema pisanja. Kako sam u to vrijeme baš uživala u blagodatima stipendije kroz studentsku razmjenu, pokojim putovanjima te u remote radu za Comping iz Portugala, bilo je i više nego logično pisati o tome.
Koji bi savjet dala kandidatima za uspješne prijave za stipendije?

Daniela: Moj savjet bi bio, da tko god ovo pročita da se prijavi bez oklijevanja, jer ne možete ništa izgubiti. Možda ste baš vi ti koji će te se pokazati kao odličan fit za našu ekipu, a zauzvrat ćete dobiti stipendiju koja će vam jako uljepšati studentske dane te otvoriti vrata za nova iskustva. Osim toga, imat ćete priliku za rad te posao koji će vas čekati u tvrtki gdje, ako to želite, možete jako puno toga naučiti.

PRIJAVI SE OVDJE!