Kako se tvrtke mogu zaštititi od cyber napada

03.12.2020

U današnjem svijetu kada je sve više cyber napada koji se odvijaju izuzetno brzo i imaju širok opseg djelovanja, sigurnost poslovnih sustava je imperativ. Mrežna sigurnost svrstava se u domenu opće sigurnosti i danas je jedna od osnovnih tehnoloških preduvjeta za neometano funkcioniranje poslovanja.

Nekad se o domeni opće sigurnosti razmišljalo u kontekstu najboljeg vatrozida, no to je zastarjeli način razmišljanja. Brojna istraživanja govore da je više od 70% sigurnosnih incidenata prouzročeno napadima unutra sustava; u tom području apsolutni vladar je Internet koji predstavlja veliki sigurnosni rizik. To nam pokazuje da sustavi moraju biti zaštićeni od neovlaštenog pristupa i iznutra, ali i izvana.

Danas se implementacija sigurnosnih elemenata odvija na svim komponentama sustava, a mrežna sigurnost obuhvaća integrirani računalno-komunikacijski sigurnosni sustav. Zato je izuzetno važno posvetiti pažnju opremi i aplikacijama koje se koriste kako bi ta zaštita bila efikasna s mogućnošću kontinuirane nadogradnje i podešavanja sustava. Jedan od lidera u domeni mrežne sigurnosti je američka tvrtka Fortinet.

Već dugi niz godina aktivno se bavimo i implementiramo sigurnosna rješenja iz njihovog portfelja. Fortinet je tržišni lider u mrežnoj sigurnosti koji hardverom (ASIC procesori) i softverom štiti preko 455.000 korisnika u svijetu i ima preko 5.600.000 isporučenih uređaja.

Fortinet je jedina tvrtka koja kroz integrirani pristup ima sigurnosna rješenja za zaštitu mreže, krajnjih korisnika, aplikacija, podatkovnih centara i clouda što potvrđuje i nezavisna certifikacijska kuća NDD Labs. Kroz integrirani pristup, Fortinet omogućava end-to-end sigurnosna rješenja koja pokrivaju sve vrste korisnika i sve moguće vektore napada na vaše računalne mreže i podatke.

Jednostavna rješenja koja pokrivaju samo određene segmente zaštite više nisu dovoljna, za kompletnu zaštitu potreban je cjeloviti pristup koji Fortinet razvija od svojih početaka. Posebno poznat i priznat Fortinetov proizvod je FortiGate- Enterprise Firewall platforma koja sa svojim velikim rasponom uređaja može pokriti potrebe svih vrsta korisnika i omogućiti im Next Generation zaštitu. Uz FortiGate postoji i niz drugih proizvoda koji se mogu instalirati zasebno ili zajedno s FortiGate rješenjem. To omogućuje jednostavnu i potpunu sigurnost korisničke infrastrukture kroz zaštitu mreže, data centar zaštitu, cloud zaštitu, sigurni pristup (žični i bežični), infrastrukturnu zaštitu (preklopnici i usmjerivači), zaštitu sadržaja, zaštitu krajnjih korisnika te zaštitu aplikacija. 


#1 Cybersecurity tvrtka na svijetu
Najviše implementirano mrežno sigurnosno rješenje, 30% svih distribucija FW/UTM uređaja IDC Worldwide Security Appliance Tracker, travanj 2020.

 

1. vizual.png


#1 Newtwork security Inovator
3 puta više patenata u odnosu na usporedive tvrtke

vizual 2.png


#1 Najšire područje zaštite
od IOT-ja do Clouda (Network Security, Secure Infrastructure, IOT, OT&Endpoint Security)

vizual 3.png


#1 Najviše preporuka neovisnih testnih institucija (NSS Labs, ISCA, VB i dr.)

vizual 4.png


Jedina tvrtka koja je ekspert u svim ključnim fazama mrežne sigurnosti (detekcija, prevencija i sanacija, integracija, izvedba i vrijednost)

vizual 5.png

Opseg digitalnih inovacija širi se drastično brzo i nije ga nimalo lako definirati. Nekoć primarna točka ulaza i izlaza vaše mreže je bio data centar, dok je današnja ekspanzija novih i povezanih uređaja, 5G mreže te implementacije hyperclouda proširila opseg na čitavu infrastrukturu.

vizual 6.png


Razvoj mrežne sigurnosti vezan je uz vatrozid, no paradigma da je mrežna sigurnost isto što i najbolji mogući vatrozid, već dugo nije aktualna. Kao što možete vidjeti na ilustraciji, prva generacija mrežne sigurnosti 1990. godine vezana je uz Connection Firewall, a deset godina kasnije na scenu stupa druga generacija u kojoj su UTM-ovi proširili nadzor na aplikaciju i sadržaj.


vizual 7.png


Unutar treće generacije, nastalo je Security Fabric rješenje koje se odlikuje širinom. To znači da omogućava vidljivost cijele površine digitalnog napada radi boljeg upravljanja rizikom. Za Security Fabric karakteristična je i integriranost koja smanjuje složenost podrške proizvoda s više točaka te automatizirana sigurnosna platforma koja pruža end-to-end segmentaciju i zaštitu podataka, korisnika i infrastrukture svugdje. Evo kako izgleda portfelj za potpunu zaštitu od digitalnog napada:

complete protection.JPG

vizual 9.png

vizual 10.png

Secure Web Gateway

Fortinet Secure Web Gateway (SWG) tehnologija štiti od internih i vanjskih sigurnosnih prijetnji korištenjem vodećih mehanizama inspekcije SSL kriptiranog podatkovnog prometa, pritom bez utjecaja na performanse sustava. Fortinet SWG rješenje, nastalo je u suradnji s laboratorijem FortiGuard te omogućava blokiranje prijetnji s interneta, bez negativnog utjecaja na korisničko iskustvo pri korištenju mrežnih usluga. Rješenje nudi višeslojnu zaštitu kombinirajući mehanizme filtriranja sadržaja, prevencije gubitka podataka i zaštite od zlonamjernog softvera. Podržava različite načine implementacije što omogućava integraciju s postojećim sigurnosnim rješenjima i tako štiti investicije.

fortinet 1.png

fortinet 2.png

fortinet 3.pngSkini whitepaper Secure Web Gateway For End-to-End Secure Web Wxperience

Skini Encryption is now a Trojan Horse: Ignore it at Your Own Peril

Zaštita krajnjih točaka i udaljenih korisnika

Kombinacijom FortiClient Clouda i FortiGate SWG-a stvara se jednostavno i efikasno rješenje za integralno upravljanje sigurnošću mreže i krajnjih korisnika. Implementacija se temelji na računalstvu u oblaku i osigurava potpunu zaštitu uz malo napora. Podaci o mogućim prijetnjama se automatizirano razmjenjuju između svih sustava neovisno o tome gdje je inicijalno uočena. Bilo da se radi o informaciji o prijetnji na razini mreže ili korisničkog računala, odmah se razmjenjuje čime se osigurava vrhunska zaštita. Administratorima je omogućen uvid i kontrola usklađenosti svih elemenata sustava, od mrežnih do krajnjih korisnika (end point). To uključuje i mogućnosti ispitivanja ranjivosti, analize prijetnji i upravljanja nadogradnjama. Kako bi se omogućio siguran pristup na daljinu, u sustav je ugrađen i VPN agent s mogućnošću automatskog povezivanja da bi se osigurala stalna zaštita korisnika.

Skini ebook Applying Artificial Inteligence to Cybersecurity Beyond the Hype

Zaštita od ransomwarea u malim i srednjim poduzećima

Ucjenjivački softver je vrsta štetnog softvera koja korisniku uskraćuje pristup računalnim resursima i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok druge jednostavno zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine. Fortinet Security Fabric donosi pristupačan, širok, integriran i automatiziran pristup sigurnosti s ciljem zaštite od ransomwarea. Nastao je u laboratoriju FortiGuard, a njime Fortinet kombinira vodeću tržišnu poziciju u prevenciji, detekciji i reakciji na sigurnosne prijetnje s pametnim sustavima za analizu najkompleksnijih prijetnji. Fortinetov modularni pristup sigurnosti osigurava da se i mala ili srednja poduzeća s ograničenim resursima mogu efikasno zaštititi od raznovrsnih prijetnji. Rješenja se mogu implementirati u iznimno kratkom vremenu, a korištenje i upravljanje vrlo su jednostavni.

Phishing, oblik cyber napada koji se temelji na društvenom inženjeringu, jedna je od vodećih ulaznih točaka koju moderni napadači koriste kako bi izbjegli sigurnost.

Što je phishing?

Kibernetičke prijetnje sve su veće. Možemo vam pokazati kako zaštititi mrežu pomoću rješenja Fortinet Security Fabric.

Vodič kroz Ransomware

Želite li naučiti više o tome kako se možete zaštititi, kontaktirajte nas na sales@comping.hr.

Naši stručnjaci za sigurnost će vam pomoći da zaštitite svoju tvrtku, podatke, financije i zaposlenike.