Martin i Valentin Sinković

 

 
Valent Sinković rođen je 2. kolovoza 1988. u Zagrebu, godinu dana kasnije,10. studenog rodio njegov mlađi brat Martin. Počeci treniranja su u  Hrvatskom akademskom veslačkom klubu Mladost za koji braća i dalje nastupaju. Od samog početka bilo je jasno da su braća rođeni veslači. Medalje su redale jedna za drugom, prvo na manjim natjecanjima na području Hrvatske, a ubrzo i na natjecanjima svjetskoga ranga.
Prve medalje u veslanju krenule su 2000. godine, a već 2006. Valent se okitio prvim srebrom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Amsterdamu. Na istom prvenstvu, 2007. godine u Pekingu, Martin je osvojio brončanu medalju. Za naslov svjetskog prvaka trebalo je pričekati do 2009. godine kad su zajedno s veslačima iz četverca prvi put imali priliku slušati Lijepu našu koja je svirala samo njima u čast.
Olimpijske igre u Londonu 2012. godine donijele su veliki uspjeh braći Sinković, kada su u četvercu na pariće proslavili svoje olimpijsko srebro. Nakon toga, dečki ne samo da se nisu zaustavili, već su 2013. i 2014. godine bili okrunjeni svjetskim prvacima. Teško je nabrojati sva priznanja i medalje koje su braća stekla tijekom iznimno uspješnih godina. Neka od najvažnijih dostignuća i priznanja ipak bi bila Državna nagrada za sport ''Franjo Bučar'', koja se dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos razvoju sporta u Republici Hrvatskoj te Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, koja se dodjeljuje za osobite zasluge u sportu.
Martin i Valent zapisani su na stranice svjetske veslačke povijesti postavivši 2014. godine novi svjetski rekord u dvojcu na pariće. Braća su su prvi veslači ikad koji su u dvojcu na pariće dionicu od 2 km odveslali za manje od 6 minuta, što se do tog trenutka smatralo gotovo nemogućim.

Iznimno smo ponosni na suradnju s Martinom i Valentom Sinković, dvojicom divnih sportaša koji su nas svojom jednostavnošću, vedrinom i iskrenošću podsjetili na iskonske vrijednosti koje su se na neki način, najčešće nenamjerno, u svakodnevnom poslovanju stavljene u drugi plan. Naša suradnja i partnerstvo s vrhunskim sportašima izraz je naše težnje da potičemo vrhunske rezultate u zajednici u kojoj živimo i djelujemo!!!