Virtualizacija infrastrukture

Virtualizacija je tehnologija koja odvaja hardware od operativnog sustava s ciljem bolje iskoristivosti i fleksibilnosti cjelokupnog sustava. Omogućava nesmetan rad više virtualnih mašina različitih operativnih sustava, koje ne utječu jedna na drugu, na istoj fizičkoj platformi.

Takva struktura omogućava znatne prednosti u funkcionalnosti IT infrastrukture u odnosu na klasičnu.

Virtualizacija servera (poslužitelja)

 • smanjuje broj potrebnih poslužitelja (do 75%)
 • smanjenje potrebe za električnim napajanjem i hlađenjem
 • smanjuje se potrebni prostor koji serveri zauzimaju (50-70%)
 • smanjuje se trošak održavanja
 • skraćuje se vrijeme realizacije zahtjeva za novim mašinama
 • minimizira se vrijeme u kojem je sustav van uporabe (downtime)
 • ubrzava se vrijeme oporavka od katastrofe (do 85%)
 • olakšano testiranje i razvijanje aplikacija

Virtualizacija desktopa

 • Bolja zaštita korisničkih podataka-spremljeni i zaštićeni u centralnom data centru
 • Olakšana zamjena računala – „thin client“ računala (plug and play)
 • Znatne uštede vremena na deploymentu novih aplikacija
Najpopularnije virtualizacije danas su virtualizacija poslužitelja (servera) i virtualizacija desktopa.

Virtualizacija servera (poslužitelja)

Virtualizacija servera omogućava optimizirano korištenje hardverskih resursa konsolidacijom postojećih servera ili efikasnijom upotrebom novih. Također, omogućava brzu implementaciju novih servisa fleksibilnim dodjeljivanjem hardverskih resursa virtualnim serverima, povećanu stabilnost sustava te jednostavno ostvarivanje visoke dostupnosti servisa, čak i za aplikacije koje ne znaju raditi u klasteru.

Kvalitetna konsolidacija donosi povećanje iskorištenosti raspoloživih resursa od 50-75%. Kada to prenesemo u stvarne sustave, virtualizacija realno smanjuje broj potrebnih poslužitelja u sustavu za minimalno 3 do 5 puta.

U praksi se postižu i značajno veće uštede u resursima poslužitelja. Pojedini korisnici postigli su omjer konsolidacije od 1:10 do 1:18 fizičkih u odnosu na virtualne poslužitelje.
Virtualizacija servera otvara vrata vrlo brzom oporavku u slučaju kvara servera te jeftinije scenarije oporavka u slučaju katastrofe. Znatno je lakša i kasnija migracija na nove servere ili sustave pohrane podataka.

Virtualizacija servera (poslužitelja ) omogućava nabavu i održavanje manjeg broja servera koji trebaju manjeg mjesta u ormarima. Posljedično potrebna je manja količina električne energije za hlađenje manjeg broja poslužitelja, manji kapacitet UPS uređaja i rashladnih kapaciteta klimatizacijskih uređaja. Sve zajedno vodi znatno efikasnijem i ekonomičnijem upravljanju sustavom.

Virtualizacija desktopa

Tradicionalni način instalacije aplikacija je postao iznimno kompleksan i skup. IT se nalazi u konstantnoj borbi s ažuriranjem i nadogradnjom postojećih aplikacija na mnogobrojne radne stanice unutar organizacije. U međuvremenu, aplikacije i podaci koji se nalaze na radnim stanicama nisu sigurni i kreiraju konflikte što uzrokuje spor rad same aplikacije ili čak učestalo rušenje aplikacije. Kao posljedica, troškovi IT-a kontinuirano rastu.

Sve više tvrtki odlučuje se na virtualizaciju desktopa zbog prednosti koje tehnologija pruža. Virtualizacija desktopa olakšava upravljanje životnim ciklusom desktopa i stvara financijske uštede zbog načina na koji tehnologija donosi promjene u upravljanju s tri ključna parametra svakog radnog mjesta, radnim stanicama, aplikacijama i podacima.

Korisnički podaci se više ne nalaze distribuirani na fizičkim radnim stanicama nego su sigurno spremljeni i zaštićeni u centralnom data centru odakle je moguće izrađivati redovne sigurnosne kopije.

Thin client računala su uglavnom jeftinija od klasičnog PC-a i vijek trajanja im je duži. Postojeću PC infrastrukturu je moguće prenamijeniti u „thin client“ računala pa nije odmah potrebno kupovati velik broj novih računala.

Korisnik više ne ovisi o svojoj radnoj stanici. Kvar na radnoj stanici neće prouzročiti gubitak podataka jer se podaci nalaze u data centru. Zamjena radne stanice novom je vrlo jednostavna i traje svega desetak minuta. Korisnik više ne mora čekati instalaciju radne stanice s operativnim sustavom i svim aplikacijama koje mu trebaju za rad. Potrebno je samo prikopčati „thin client“ računalo na mrežu, ulogirati se sa svojim podacima i korisnik može nastaviti sa svojim radom.

Za svako novo radno mjesto nije više potrebno instalirati novu fizičku radnu stanicu s operativnim sustavom, svim nadogradnjama i aplikacijama koje su potrebne korisniku za rad. Korištenjem „thin client“ računala moguće je za svega desetak minuta omogućiti rad.
Ušteda vremena na deploymentu novih aplikacija: aplikaciju je potrebno instalirati jednom i odmah je dostupna svim korisnicima sustava.